De mooiste plekjes van Caen

De mooiste plekjes van Caen

3553
DELEN

Ondanks het feit dat de stad enkele malen volledig verwoest is geweest, waarvan de laatste keer tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er nog steeds een paar oude monumenten te vinden. Met name oude religieuze gebouwen en nog een aantal kleine straten hebben de bombardementen overleefd. Om een goed idee te krijgen waar deze monumenten zich bevinden, is het raadzaam om eerst even langs het Office du Tourisme te gaan. Deze plaatselijke VVV is erg actief en kan je van wandelkaarten voorzien in de meest gangbare Europese talen.

CaenCaen ligt midden in het gebied waar tijdens de Tweede Wereldoorlog hevige gevechten plaatsvonden. Met name de landing van de geallieerden tijdens D-Day heeft de stad erg getekend.

Vanuit Caen kun je een bezoek brengen aan deze landingsplekken, met of zonder gids. Voor de échte liefhebber is het aan te raden om een gids mee te nemen. Deze gidsen staan bekend als zeer kundig, en worden vaak aangemerkt als wandelende encyclopedieën. Informeer even bij het VVV voor de verschillende mogelijkheden en tarieven.

Quartier du Vaugueux

Als je van winkelen houdt, en op zoek bent naar authentieke en betaalbare winkeltjes, dan mag je deze wijk niet missen. Deze wijk kun je vinden rondom de Rue du Vaugueux, in het centrum van de stad aan de voet van het kasteel. Het is een oude volksbuurt met veel authentieke huizen en kleine winkeltjes: Pittoreske huizen met houten gevels uit de 16e en de 17e eeuw, hier en daar afgewisseld met 18e eeuwse huizen die opgetrokken zijn in natuursteen, afkomstig uit de plaatselijke steengroeve.

Maison des Quatrans

Dit grote huis is één van de weinige gebouwen die niet is vernietigd tijdens één van de vele bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een vakwerkhuis uit de 14e eeuw die vlakbij de Citadel de Caen staat. Erg typerend is de rood-witte voorgevel wat bestaat uit houten vakwerk en pleisterwerk. Dit gebouw is inmiddels op de lijst van Franse Historische Monumenten geplaatst, wat de zekerheid geeft dat het gebouw inderdaad blijft bestaan voor het nageslacht.

Abbaye aux Hommes (De Mannen-abdij)

Oorspronkelijk stamt dit gebouw uit de 11e eeuw, maar daar is inmiddels weinig van overgebleven. Dit gebouw, ooit ontworpen en gebouwd door Willem de Veroveraar, kent een gevarieerde geschiedenis en heeft vele functies gehad. Alleen de Salle de Gardes (de huidige gemeenteraadszaal) is overgebleven van het oorspronkelijke gebouw. De rest van het complex stamt uit het begin van de 18e eeuw.

Tijdens de Franse Revolutie werden de monniken met geweld gedwongen de om de abdij te verlaten. Tot de Tweede Wereldoorlog deed de abdij dienst als lyceum, terwijl tijdens de Tweede Wereldoorlog het gebouw dienst deed als schuilplaats voor de burgers van Caen tijdens één van de vele bombardementen van de stad. Pas in 1965 werd het complex door de gemeente aangekocht, waarna het de functie kreeg van Stadhuis.

Toch kun je het gebouw wel bezoeken, al blijft dit bezoek beperkt tot de Kapittelzaal, de Refter en de kloostergangen. Het meest opmerkelijke aan het interieur van de voormalige abdij is toch de houten lambrisering, de staatsietrap met de prachtige smeedijzeren balustrade met een motief van bloemen.

Abbaye aux Dames (De Vrouwen-abdij)

Dit monument stamt uit dezelfde periode als de, hiervoor genoemde, Abbaye aux Hommes. Toen Willem de Veroveraar opdracht gaf tot de bouw van deze abdij, gaf zijn gemalin Mathilde opdracht tot de bouw van de Abbaye aux Dames. Ook deze abdij heeft vele functies gekend in haar bestaan.

Tijdens de Franse Revolutie werd de Abdij als hospitaal en als kazerne gebruikt, terwijl tegenwoordig de abdij dienst doet als primaire vestiging van de Conseil Régional (een soort provinciebestuur) van de regio Basse-Normandie.

Opmerkelijk detail is het feit dat de kloostergang van de vrouwenabdij nagenoeg identiek is aan die van de mannenabdij. Het uiterlijk van de Abbaye aux Dames doet heel erg sterk denken aan de Notre-Dame in Parijs. Heel erg bijzonder is, voor een religieus gebouw uit die periode, de waskamer die gebouwd is in een ovale vorm. Deze waskamer is voorzien van wastafels in een schelpvorm, gemaakt van zwart marmer.

Cimétière Saint-Nicolas

Sommigen zullen het een beetje luguber vinden, maar diegene die ervan houden kunnen een bezoekje aan het kerkhof Saint-Nicolas niet overslaan. Het is een kerkhof wat niet meer in gebruik is. Nog sterker, het kerkhof wordt niet meer onderhouden en de meeste grafstenen zijn inmiddels overwoekerd door onkruid.

Dit geeft het geheel een beetje een lugubere sfeer, zeker als je het kerkhof tegen het vallen van de avond bezoekt. Veel mensen zeggen dat dit kerkhof een beetje doet denken aan het HighGate-kerkhof in Londen. Het kerkhof Saint-Nicolas wordt ook regelmatig gebruikt als film-locatie, juist om deze speciale, soms lugubere, sfeer.

Musée de Normandie

Vlakbij het kasteel, binnen de omwalling, kun je de voormalige gouverneurswoning uit de 17e eeuw vinden. In deze gouverneurswoning is het Musée de Normandië gevestigd. Het is voornamelijk een volkenkundig museum. Een interessant museum die het historische erfgoed van de omgeving in een juist perspectief weet te plaatsen. Er worden veel gebruiksvoorwerpen uit de eigen streek tentoongesteld. Ook kun je er een zaal vinden die geheel gewijd is aan het bekende Normandische kantwerk.

Vredesmonument

Op de oude fundamenten van de Duitse commandobunker uit de Tweede Wereldoorlog staat het gebouw waarin een museum, een bezinningscentrum en een congrescentrum is gevestigd. Het geheel is een vredesmonument die zich als doel stelt om de waanzin en de gruwelen van iedere oorlog aan de kaak te stellen. Niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij de landing van Normandië worden hier herdacht, maar ook de slachtoffers van alle oorlogen die geweest zijn en die nog steeds gaande zijn.

In het museum kun je een interactieve reis maken door de geschiedenis met behulp van beelden, films, geluidsfragmenten en teksten. Ook is er een galerij waarin aandacht wordt besteed aan alle winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede.

Bootjes kijken

Als je het leuk vind om langs een plezierhaven te lopen, moet je vooral een bezoek brengen aan het Bassin Saint-Pierre. Hier vind je alle soorten boten, van kleine vissersbootjes tot de meest fantastische en miljoenen kostende zeil- en motorjachten. Dit havenbekken is via een kanaal met de havenplaats Ouistreham verbonden. Via dit kanaal kunnen de grote jachten relatief snel de open zee bereiken.

Meer weten?

Er is vreselijk veel te vertellen over de stad Caen. Met name over alle plekjes die je niet mag en kunt missen als je deze stad bezoekt. Klik op de links voor uitgebreide informatie over de Caen, stad met een oorlogsverleden en over De geschiedenis van Caen.