De historie van Caen

De historie van Caen

606
DELEN

De geschiedenis van Caen is een verhaal dat voornamelijk gekenmerkt wordt door 2 grote verwoestingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de 14de eeuw werd de stad tot twee maal toe volledig verwoest. Natuurlijk heeft de stad ook haar glorietijd gekend, maar dat heeft nooit lang mogen duren. De vernietigingen en de doden hebben altijd een schaduw geworpen op deze feiten.

In de oudheid

Pas na de Romeinse overheersing van Frankrijk ontstond een kleine nederzetting genaamd Gadomus. De plek van de nederzetting was niet voor niets juist op die plek gekozen. De plek, die we nu kennen als de stad Caen, ligt namelijk vlakbij de open zee, maar tegelijkertijd beschut tegen het water en de harde en koude wind. Normandië staat met name bekend om dit laatste feit. Een goed gekozen plek, wat ook aan de basis stond van de succesvolle groei van de nederzetting tot de stad die we nu kennen als Caen.

Er was een kleine dorpskern rondom een kerk die gewijd was aan de heilige Saint-Martin, de grondlegger van het Katholieke Christendom in het toenmalige Gallië. Deze dorpskern stond rondom het gebied waar nu de Abbaye aux Hommes staat.

Willem de Veroveraar

De streek werd in de 10de en in de 11de eeuw verschillende keren aangevallen door de Vikingen. Het was een roerige tijd waarin de bewoners veel verliezen moesten incasseren, zowel in gebouwen als in levens. De rust kwam terug toen Willem de Bastaard, later bekend als Willem de Veroveraar, het roer in handen nam.

Hij liet onder andere een nederzetting bouwen, vlak buiten de nederzetting op de heuvels met een goed zicht op de omgeving en speciaal op de rivier de Orne. Hierdoor konden aanvallen van de Vikingen, die natuurlijk per schip aanvielen, tijdig worden gesignaleerd en eventueel afgeweerd. Ook liet hij een stenen verdedigingsmuur rondom de stad bouwen.

Het was deze zelfde Willem de Veroveraar die in het jaar 1060 de Abbaye aux Hommes liet bouwen, met direct daarnaast de abdijkerk Saint-Étienne. Het is nooit geheel duidelijk geworden waarom, maar in diezelfde periode gaf de gemalin van Willem de Veroveraar, Mathilde van Vlaanderen, de opdracht om de Abbaye aux Dames te bouwen, met direct daarnaast de Abdijkerk Église de la Trinité.

Mathilde van Vlaanderen overleed in 1083, en werd begraven in ‘haar’ Abbaye aux Dames. 4 jaar later viel Willem de Veroveraar tijdens het beleg van het nabijgelegen Mantes van zijn paard, en liep inwendig letsel op. Na een ziekbed van 5 weken bezweek hij aan zijn verwondingen. Ter voorbereiding van zijn begrafenis, werd Willem de Veroveraar in een sarcofaag gelegd, maar door zijn forse buik paste dat niet. De bisschoppen probeerden met alle kracht het lichaam toch in de sarcofaag te stoppen, waardoor uiteindelijk de buik van Willem de Veroveraar openscheurde. Hierdoor werd de kerk gevuld met een ondraaglijke stank.

Tijdens de begrafenis, uiteraard in ‘zijn’ Abbaye aux Hommes, bleek dat de grafrechten nog niet waren betaald. De eigenaar eiste per direct 60 schellingen, anders kon de begrafenis geen doorgang vinden. De zonen van Willem de Veroveraar voldeden de rekening ter plekke, waardoor de begrafenis uiteindelijk gewoon door kon gaan.

Na de dood van Willem de Veroveraar keerde de onrust in het gebied terug. Deze keer waren het niet de Vikingen die voor de onrust zorgden, maar waren het de nakomelingen van Willem de Veroveraar. Met name door de vele oorlogen en veldslagen die de broers onderling uitvochten werden grote delen van het gebied verloren aan anderen, en werd er heel veel geld over de balk gesmeten. Onder leiding van Filips II van Frankrijk werd Normandië toegevoegd aan de Franse Kroon waarna de rust, voor een poosje, terugkeerde.

Het beleg van Caen

In het begin van de 14de eeuw, was de stad erg welvarend en zeer rijk. Dit werd opgemerkt door Eduard III van Engeland die de stad in 1346 graag wilde plunderen van haar rijkdom. Hij voegde de daad bij het woord, en belegerde de stad. Gedurende een paar dagen werd de stad volledig leeggeroofd.

Ook kwamen er ruim 3.000 burgers om het leven en het grootste deel van de commerciële wijk werd verwoest. Ondanks pogingen van Eduard III om ook de Citadel van Caen te belegeren, hield deze stand. Na een paar dagen gaven de Engelsen het op, en trokken ze verder naar het Oosten om de Slag bij Crécy uit te vechten, die overigens door Eduard III werd gewonnen.

De Slag om Caen

We maken een grote sprong naar de Tweede Wereldoorlog. Een periode waarin de stad het in het algemeen zwaar te verduren heeft gehad. Caen is doelwit geweest van vele bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar de meeste schade heeft de stad opgelopen tijdens de Slag om Caen, welke onderdeel was van de Slag om Normandië. Het was een langdurige en bloederige veldslag tussen de geallieerden en de Duitsers, waarbij de stad voor een groot deel volledig verwoest werd.

Caen was het meest belangrijke doel van de Britse geallieerden onder aanvoering van generaal-majoor T.G. Rennie. Deze landde, met de Britse 3de divisie, op 6 juni 1944 op Sword-Beach, als onderdeel van Operatie Overlord, Beter bekend onder de naam D-Day. Aangezien de stad een belangrijk knooppunt van wegen was, en de bruggen over het kanaal van Caen van cruciale betekenis werd geacht voor de verdere opmars van de geallieerden, was het erg belangrijk voor de geallieerden om de stad in handen te krijgen.

Onfortuinlijk genoeg hadden de Duitsers dezelfde gedachten. Diverse aanvallen van de geallieerden werden door de Duitsers afgeslagen. Pas op 7 juli konden de geallieerden het noordelijke deel van de stad in handen nemen, terwijl de rest van de stad pas op 18 juli ontzet kon worden. Helaas is door deze slag het grootste deel van de stad en de omliggende dorpen verwoest geweest. De wederopbouw van de stad heeft bijna 20 jaar geduurd.

Recente geschiedenis

De wederopbouw heeft de stad heel veel tijd en geld gekost. Pas in 1963 was de wederopbouw een feit! Ondanks alle tijd en moeite, heeft de stad de grandeur en de ambiance die het ooit had, voor een deel verloren. Het Normandië-gevoel wat steden als Honfleur, Rouen en Bayeux wel behouden hebben, is in de stad Caen niet meer aanwezig.

Meer weten?

Er is nog veel meer te vertellen over Caen. Klik op de links voor uitgebreide informatie over de Mooiste plekjes van Caen en over Caen, stad met een oorlogsverleden.