De geschiedenis van Besançon

De geschiedenis van Besançon

741
DELEN

De geschiedenis en de ontwikkeling van de stad Besançon is onlosmakelijk verbonden met beroemde namen als Vauban, als bouwer van de Citadel van Besançon, Victor Hugo, schrijver en politiek activist, en de familie Granvelle. Deze laatste wat minder bekend, maar toch een familie die een grote stempel op de stad heeft gedrukt.

De Gallische periode

Zoals zo veel steden in het noorden van Frankrijk, was ook Besançon in handen van Julius Caesar. Nog sterker: de stad maakte grote indruk op de Romeinen. Julius Caesar beschrijft de stad met groot enthousiasme in zijn boek Bello Gallico. Hierin roemt hij de stad, die toen nog Vesontio heette, met name om haar schoonheid en haar ligging. En het is juist deze ligging, tegen een bergwand dus goed verdedigbaar, en aan de oever van een grote rivier, die de stad in haar latere ontwikkeling grote voordelen zou geven.

Door de Romeinen werd een Citadel gebouwd die vele malen als toevluchtoord heeft gediend. Later zal deze citadel uitgebouwd worden door Vauban, de militair ingenieur van Lodewijk XIV. De naam Vesontio veranderde later in Besantio. De inwoners werden toen Bisontins genoemd. Tot de dag van vandaag, ondanks de nieuwe naam Besançon, worden de inwoners nog steeds Bisontins genoemd.

Tijdens de Gallo-Romeinse periode groeide de stad uit tot een militair en economisch bolwerk. Nog steeds zijn er veel voorwerpen uit deze periode te zien in het Musée des Beaux Arts et d’Archeologie.

De Bourgondische periode

Omstreeks het jaar 300 na Christus kwam het Romeinse rijk ten val. De Germanen en de Bourgondiërs dringen het gebied binnen, waarbij uiteindelijk de Bourgondiërs de overhand kregen. De stad Besantio, het huidige Besançon, wordt benoemd als hoofdstad van het graafschap Haute-Bourgondië. Ook deze periode bracht veel welvaart voor de stad, met name door de goede ligging en de status als hoofdstad.

Familie Granvelle

In de 15de en 16de eeuw was de Familie Granvelle zeer invloedrijk in de stad. Deze familie had zich in een paar generatie ontwikkeld van slaven tot zeer invloedrijke inwoners van Besançon. De meest bekende telg van de familie was Nicolas Perrenot de Granvelle. Hij was kanselier van Karel V, en liet een paleis in de stad bouwen, waar hij woonde en bijzondere kunstvoorwerpen verzamelde.

Eén van zijn zonen, Antoine Perrenot de Granvelle, was een vertrouweling van Filips II en werd tevens eerste minister van de Nederlanden. Het paleis, Palais de Granvelle, bestaat nog steeds en is opengesteld voor bezoek.

Lodewijk XIV, de Zonnekoning

Na een korte periode van Spaans-Oostenrijkse overheersing wordt de Vrede van Nijmegen getekend. Hierdoor komt de regio Franche-Comté terug in de handen van de Fransen en werden de Spanjaarden gedwongen te vertrekken. We spreken hier over het jaar 1678 na Christus, de periode van Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

Lodewijk XIV was zo onder de indruk van zijn nieuwe aanwinst, dat hij vrijwel direct opdracht gaf aan zijn militair ingenieur Vauban om de bestaande Citadel, 118 meter boven de stad gelegen, uit te bouwen tot een briljante en defensieve vesting.

De Citadel van Besançon

Al tijdens de Romeinse tijd bestond er al, op de plaats waar de huidige Citadel staat, een versterkte bebouwing en een tempel. In de Spaanse periode werd dit uitgebreid en aangepast aan de tijd. Maar het was Vauban, de militair Ingenieur van Lodewijk XIV, die er een briljante verdediging van maakte. In de periode van 1668 tot 1711 werden nagenoeg alle oude gebouwen afgebroken, en verrezen op dezelfde plek machtige bastions en grote muren. Het hele complex beslaat maar liefst 195 hectare en is tegenwoordig van onschatbare waarde voor de stad en de verre omgeving.

De gemeente is nu eigenaar van het complex. Hierdoor kan er plaats worden geboden aan een dierentuin, verschillende musea, concerten, exposities etc. En natuurlijk is de Citadel van Besançon zelf al een museum op zich. Geniet van het formidabele uitzicht op deze 118 meter hoogte. Je kijkt uit over de stad, de rivier en de wijde omgeving.

Sinds 2008 staat het hele complex, samen met meerdere citadellen elders in Frankrijk, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege haar “uitzonderlijke universele waarde”. De Citadel is tegenwoordig de meest bezochte plaats van de regio Franche-Comté.

Victor Hugo

Besançon is de geboorteplaats van de schrijver en politiek activist Victor Hugo. Het was in Besançon waar Victor Hugo zijn beroemde werken schreef zoals Les Misérables. Dit werk was een duidelijke aanklacht tegen de politieke omstandigheden van die tijd. Victor Hugo werd verbannen en kon na pas na de val van Napoleon weer terugkeren naar Besançon. Zijn huis staat aan de Grande Rue nummer 140.

Victor Hugo is wel de meest beroemde, maar beslist niet de enige beroemdheid met wortels in Besançon. Het is bijvoorbeeld ook de geboorteplaats van de gebroeders August en Louis Lumiére. Zij stonden aan de basis van de uitvinding en ontwikkeling van de filmindustrie.

De meest illustere inwoner van Besançon was Balthasar Gérard, beter bekend als de moordenaar van prins Willem van Oranje. Na een lange tijd van voorbereiding lukte het hem om op 10 juli 1584 prins Willem van Oranje te vermoorden in zijn woonplaats Delft. Balthasar Gerards werd na zijn daad opgepakt, verhoord, gefolterd en terechtgesteld.

Technologische ontwikkelingen

De laatste eeuwen is Besançon uitgegroeid tot een centrum van kennis en technologisch hoogwaardige industrie. Al in de 18de eeuw was Besançon een zeer belangrijke stad voor de Franse uurwerkindustrie, onder andere door de bekende Comtoise klokken.

Ook werd hier in het midden van de 20ste eeuw het eerste kwartshorloge uitgevonden en worden belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van microtechnologie en micromechanica. Inmiddels is de stad voorloper in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van frequentie, tijd en optiek. De stad bezit veel gerenommeerde scholen en laboratoria op deze gebieden.

Ontwikkeling van de stad

In de laatste tientallen jaren is de stad heel druk met het renoveren van de stad en met name de Citadel. Ook wordt de stad op dit moment voorzien van hedendaags comfort zoals de gloednieuwe tramlijnen die in 2014/2015 in gebruik zullen worden genomen.

Door alle deze inspanningen van de gemeente en haar bewoners heeft de stad een zeer goede naam opgebouwd en wordt geroemd om haar uitstekende leefklimaat. Het doel is tweeërlei: Natuurlijk voor de eigen bewoners maar ook vooral om meer toeristen te trekken.

Meer weten?

Er is nog veel meer te vertellen over Besançon. Klik hieronder op de links voor uitgebreide informatie over de mooiste bezienswaardigheden en over Besançon, gezellige stad in ontwikkeling.