De bezienswaardigheden van Besançon

De bezienswaardigheden van Besançon

2612
DELEN

Besançon staat in Frankrijk bekend als een historische stad met een rijke geschiedenis en een prima leefklimaat. Besançon is de stad die de trend zet voor wat betreft aanleg en onderhoud van alle groene parken. De hele stad, dus niet alleen de parken, is met name in de zomer één grote bloemenzee. Om het even in cijfers uit te drukken: Per inwoner van de stad is maar liefst 204 vierkante meter groen beschikbaar. Dat zegt toch wel iets over het leefklimaat.

Citadel van Besançon

Eén van de meest in het oog springende bouwwerken in Besançon is de citadel. Niet alleen qua formaat, maar juist ook qua ligging. Deze vesting van meer dan 11 hectare groot ligt hoog boven de stad, waardoor je de citadel vanuit de hele stad kunt zien liggen.

Dit gigantische monument is gebouwd in de periode van 1668 tot 1711. Zoals zo veel vestingen en verdedigingswerken, is ook deze gebouwd naar ontwerp van Sébastien Le Prestre de Vauban, de militair ingenieur in dienst van de zonnekoning Lodewijk XIV (Wist je overigens dat een deel van de oude verdedigingswerken van Maastricht ook van de hand van Vauban is?).

De Citadel van Besançon staat sinds 2008, samen met heel veel andere werken van Vauban, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Église Sainte-Madeleine de Besançon

Deze kerk, gewijd aan de Heilige Madeleine, is een bijzondere kerk in het hart van de stad. Bijzonder omdat deze kerk zowel aan de buitenkant als binnenin hele mooie en goed bewaard gebleven elementen bevat. Bijvoorbeeld de koepel op het dak met 2 ramen. Van binnenuit kun je zien dat dit bijzonder mooi geschilderd is. Een uniek stukje geschiedenis!

Ook alle beeldhouwwerken die je nog steeds kunt bewonderen zijn bijzonder mooi. Allemaal stuk voor stuk gemaakt van wit marmer door de grote beeldhouwers uit die tijd. De kerk is gebouwd in de 18de eeuw en ligt direct aan een heel groot voetgangersvriendelijk plein in het centrum van de stad.

Als je toch in de buurt bent, kun je niet alleen de kerk zelf bezoeken, maar ook het museum waar je kennis kunt maken met de historie van de kerk en het kerkelijke leven in Besançon. Ook beschikt het museum over een zeer indrukwekkende collectie Parament, liturgische voorwerpen gemaakt van textiel.

Cirque Plume

Besançon is de thuisbasis van het inmiddels internationaal bekende Cirque Plume. Eén van de eerste Europese gezelschappen die het ‘nieuwe’ circus introduceerden. Opgericht in 1985 door enthousiaste circusliefhebbers en artiesten die maar één doel hadden: Het publiek vermaken met vernieuwende ideeën en voorstellingen.

Inmiddels is het circus uitgegroeid tot een internationaal, zeer gewaardeerd circus die overal in Europa haar tenten opslaat. Maar als je geluk hebt, kun je in de stad een voorstelling of een try-out bijwonen. In de periodes van repeteren en voorbereiding voor een nieuwe voorstelling, worden steeds weer de tenten in Besançon opgeslagen.

Elk jaar staan de tenten weer aan de rand van de stad in de periode van 18 mei tot en met 13 juni. Dus als je de circustent ziet staan, gewoon lekker een kaartje kopen en genieten van deze oeroude vorm van kunst! Pret-garantie voor het hele gezin!

Palais Granvelle

Het Palais Granvelle is een paleis uit de 16de eeuw. Het is ooit gebouwd door Nicolas Perrenot de Granvelle, en doet tegenwoordig onder andere dienst als museum. Het museum is in deze vorm natuurlijk tweeledig: Het gebouw op zich is al een museum met haar prachtige gevel en het rijk versierde interieur en statige binnenplaats.

Daarnaast geeft het paleis sinds 2002 onderdak aan het Musée du Temps, een collectie uurwerken die ooit ontstaan is uit de bestaande collecties van het Musée des Beaux Arts en het Musée d’Histoire de Besançon. Beide zijn ook gevestigd in Besançon.

Naast dit museum, is er ook nog regelmatig plaats voor culturele evenementen zoals exposities en concerten. Deze laatsten kunnen variëren van klassiek tot jazz.

Je vindt het Palais Granvelle en haar museum aan de Grande Rue nummer 96 en is dagelijks geopend, behalve op maandag. De entree is erg bescheiden, zeker in verhouding tot het plezier van een bezoekje aan dit museum: 5 euro per volwassene en op zondag is het zelfs helemaal gratis!

Victor Hugo

Aan deze zelfde Grand Rue, maar dan op nummer 140, vind je het geboortehuis van Victor Marie Hugo. We kennen hem beter als Victor Hugo, schrijver en politicus, en lange tijd in ballingschap geleefd tijdens het bewind van Napoleon door zijn kritische houding tegenover de toenmalige politiek.

In de gevel van het huis vind je een plaquette die aan één van Frankrijks grootste schrijvers herinnert. De tekst in deze steen: “Je veux les peuples grands, je veux les hommes libre”

Lekker wandelen en genieten van de natuur!

De historische binnenstad van Besançon is helemaal omringd met parken. Aan de oostzijde van de binnenstad, aan de linkeroever van de rivier de Doubs, vind de Jardins de la Gare d’Eau. Dit park, waar door Vauban de eerder genoemde verdedigingsmuren langs werden gebouwd, is een heerlijke plaats om te wandelen, te picknicken of gewoon even te zitten en te genieten van de natuur en van de andere mensen.

Met name het fantastische uitzicht, de aanwezigheid van de Citadel en het goed verzorgde groen maken dit tot een rustpunt van de dag. Tip: Neem een picknick-kleed en een mand met lekkers mee, en vlei je neer op het gras. Lekker eten, flesje wijn erbij en de kids kunnen lekker spelen. Iedereen gelukkig!

Aan de andere zijden van de historische binnenstad vind je nog meer parken, de één nog mooier en groener dan de ander. En dit is beslist niet overdreven! Besançon staat in heel Frankrijk bekend om haar hoogstaande leefklimaat, met name door het uitstekende onderhoud van de stad en haar groen.

Musée d’Histoire Naturelle

De Citadel van Besançon herbergt meerdere musea. Eén daarvan is dit Musée d’Histoire Naturelle. Je kunt dit een beetje vergelijken met het Nederlandse Naturalis, met als verschil dat hier ook levende dieren zijn. Deze zijn verdeeld in 4 groepen: Zoölogie, Insectarium, Noctuarium en een Aquarium.

Het museum is erg interessant, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Aan de hand van de uitgestalde collectie wordt je door de hele evolutie geleid waarbij gebruik gemaakt wordt van zeer sprekende voorbeelden en natuurlijk met verwijzingen naar de aanwezige levende dieren. Na een bezoek aan dit museum kijk je heel anders tegen dieren in het algemeen aan als daarvoor. Gegarandeerd!

Quai Vauban

Als je een wandeltocht door de stad maakt, mag je de Quai Vauban (Kade van Vauban) beslist niet vergeten. Aan de ene kant de rivier met eeuwenoude kademuren, en aan de andere kant, over nagenoeg de gehele lengte, zeer typische huizen uit de middeleeuwen met galerijen.

Inderdaad, het geheel is ontworpen door Vauban, dezelfde ingenieur die de Citadel van Besançon gemaakt heeft. De kade heeft zo’n heerlijke sfeer, dat je met plezier het hele stuk loopt. Eén groot voordeel: als het regent, loop je gewoon verder onder de galerijen!

Meer weten?

Er is vreselijk veel te vertellen over de historische stad Besançon. Met name over alle plekjes die je niet mag en kunt missen als je deze stad bezoekt. Klik hieronder op de links voor uitgebreide informatie over de stad zelf, en over de geschiedenis van Besanço.