Ajaccio, hoofdstad van een bijzonder eiland!

Ajaccio, hoofdstad van een bijzonder eiland!

1010
DELEN

Ajaccio is een prachtige stad op het, zo mogelijk, nog mooiere eiland Corsica. Een eiland met een schitterende natuur en een hele lange culturele geschiedenis. Qua toerisme is het eiland druk bezocht, met name door de Fransen van het vaste land.

De inwoners van Ajaccio zijn trots: Trots op hun eiland, trots op hun identiteit en natuurlijk trots op Napoleon Bonaparte, de Franse Keizer die in het jaar 1769 in Ajaccio is geboren. Ook zijn broer Lodewijk Bonaparte, later de Nederlandse koning Lodewijk de Goede, was hier geboren.

Het prachtige eiland Corsica

Ajaccio - Haven van AjaccioAjaccio is de hoofdstad van het Franse eiland Corsica. Het eiland is als regio opgedeeld in twee departementen: Corse-du-Sud en Haute-Corse. Ajaccio is ook hoofdstad van het eerste departement. Als hoofdstad van de regio Corsica heeft de stad, en daarmee het hele eiland, een speciale status binnen Frankrijk.

Zoals zo veel overzeese delen van Frankrijk heeft ook Corsica een hele hoge mate van zelfbestuur. De Franse overheid heeft vrij weinig bemoeienis met het eiland, naast het feit dat ze natuurlijk wel financieel garant staan voor de handel en wandel van het eiland.

Het hele eiland is, qua oppervlakte, ongeveer een kwart van Nederland. In kilometers is het eiland 180 kilometer lang en 83 kilometer breed. Het eiland is erg dunbevolkt, met name door het feit dat bijna de helft van de 250.000 inwoners in de steden Ajaccio en Bastia wonen.

Heel karakteristiek voor het eiland zijn de twee hoge bergtoppen van rond de 2.700 meter, afgewisseld met diepe dalen. De algemene begroeiing is ruig en soms onherbergzaam. Er zijn ongetwijfeld nog steeds plekjes op het eiland te vinden waar (bijna) nog nooit iemand geweest is. Langs de kustlijn kun je onherbergzame rotskusten vinden, afgewisseld met kleine en intieme strandjes in beschutte baaien.

Ondanks het feit dat Corsica een eiland is, is het prima bereikbaar. Dit is mede dankzij de prima veerverbindingen en vliegverbindingen met het (Franse en Italiaanse) vasteland.

Een trotse bevolking

Ondanks het feit dat het eiland Frans is, voelt de bevolking dit beslist niet zo. Dit gevoel is in het verleden ontstaan, en het is altijd de wens van Corsica geweest om onafhankelijk te zijn. Maar de laatste 10 jaar zijn de bewoners steeds meer tot het besef gekomen dat ze het op eigen houtje niet gaan redden, en dat  ze de Franse overheid gewoon nodig hebben voor de financiële en bestuurlijke ondersteuning. Aangezien het eiland nu een hoge mate van zelfbestuur heeft, zijn de kreten voor zelfstandigheid fors geluwd.

De inwoners zijn trots op hun eiland, op hun geschiedenis en op alles wat ze bereikt hebben om de eigen identiteit op te bouwen en in stand te houden. Natuurlijk is de officiële voertaal op het eiland het Frans, maar het overgrote deel van de bevolking spreekt onderling nog steeds het Corsicaans: Een soort Italiaans met veel Franse invloeden.

Je moet echt kennis hebben van beide talen, om hier iets van te kunnen verstaan. Spreken wordt iets lastiger… Sinds 1974 heeft deze taal de status van officiële taal in Frankrijk (net als het Fries in Nederland). De taal wordt zelfs onderwezen aan de Universiteit van Corsica. Ook de songs van onder andere de (voor Frankrijk) bekende muziekgroep I Muvrini draagt sterk bij aan het in standhouden van de taal op Corsica en daarbuiten.

In de hoop meer en beter werk te vinden, zijn in de loop van de jaren al veel Corsicanen van het eiland weggetrokken, met name naar het vasteland van Frankrijk. Officieel wonen er tegenwoordig meer Corsicanen in het ‘buitenland’ dan op het eiland zelf.

Klimaat

Corsica heeft een zeer aangenaam Middellands Zeeklimaat met zachte en natte winters, en hete, droge zomers. De gemiddelde temperatuur in de zomer bedraagt 25 graden terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter 12 graden is.

Onder andere dankzij de meer dan 2700 zonuren per jaar, ligt de temperatuur van het zeewater in de zomerperiode meestal boven de 25 graden Celsius. Sneeuw kennen ze niet op Corsica, tenminste niet in de laaggelegen gebieden. Boven de 900 meter wordt het wel fors kouder, met name in de winter. Boven de 1600 meter valt ieder jaar fors sneeuw en heerst zelfs een Alpine-klimaat. Het is bijzonder te noemen dat het klimaat in het noordelijke deel van het eiland iets warmer is dan het zuidelijke deel.

Flora en Fauna

De Corsicaanse natuur kent meer dan 2.800 verschillende planten- en bomensoorten, en biedt een grote overvloed aan kleur en geur. Overal op het eiland kun je prima aangelegde wandelpaden vinden, die je naar het hart van de natuur en van het eiland zelf brengen.

Als gevolg van de vele hoogteverschillen op het eiland (meer dan honderd bergtoppen zijn hoger dan 2.000 meter) kent het eiland ook een even diverse natuur. Je kunt hier de Barbarische Vijgenboom ontdekken, de Kurkeik (tot 20 meter hoog!), de Steeneik, de Olijfboom en natuurlijk de Tamme Kastanje. Deze laatste is een erg populaire vrucht op het eiland, en wordt overal in verwerkt. Er bestaat zelfs een lokaal gebrouwen bier die gebrouwen is van de Tamme Kastanje!

Helaas voor de natuur komen er op Corsica ook heel veel bosbranden voor, met name als de Mistral over het land scheert. Ieder jaar brand ongeveer 10.000 hectare natuurgebied af. Dit is ongeveer een driekwart van alle bosbranden die jaarlijks in Frankrijk voorkomen. De rest van de bosbranden woeden ieder jaar met name in het warme en droge Zuid-Frankrijk.

Bereikbaarheid van Ajaccio

Ondanks het feit dat Ajaccio op een eiland ligt, is het relatief vrij gemakkelijk om af te reizen naar het eiland. In basis zijn er twee mogelijkheden. De eerste is door middel van een veerboot. Vanuit Nederland niet zo heel erg handig omdat je eerst naar bijvoorbeeld Marseille moet reizen, om daar op de veerboot te stappen voor een zeereis van bijna 200 kilometer.

Ook zijn er veerdiensten vanaf het Italiaanse vaste land. Corsica ligt bijvoorbeeld maar 70 kilometer vanaf de Italiaanse plaats Toscane. Allemaal leuk om te doen als je op doorreis bent, maar voor een reis Nederland – Corsica is de veerboot niet zo handig.

Meer voor de hand liggend is het vliegtuig. Er zijn geen rechtstreekse vluchten Amsterdam – Ajaccio, maar je kunt wel naar bijvoorbeeld Parijs, Nice, Brive of Marseille vliegen, waarna je overstapt op de vlucht naar Ajaccio. De budgetmaatschappij EasyJet vliegt zeer regelmatig tussen de grote Franse steden en de stad Ajaccio.

Meer weten?

Wil je meer weten over Ajaccio en het eiland Corsica? Klik hieronder op de links voor uitgebreide informatie over de geschiedenis van Ajaccio en de mooiste bezienswaardigheden van deze prachtige stad.