Aquitaine

Aquitaine
Wie zegt dat hij naar de Aquitaine op vakantie gaat, zal vast en zeker vragende gezichten krijgen. Maar als je dan de hoofdstad Bordeaux noemt, weet iedereen waar je het over hebt. Aquitaine is de meest Zuidwestelijke regio van Frankrijk, ingesloten door de Atlantische Oceaan, Spanje, de Pyreneeën en het Centraal Massief.

AquitaineDe regio

Aquitaine bestaat uit 5 departementen: Dordogne, Gironde, Les Landes, Lot-et-Garonne en de Pyrénées-Atlantique. De departementen, op een totaal oppervlak van ruim 41.000 vierkante kilometer, kenmerken zich door hele grote onderlinge verschillen. Niet alleen qua cultuur en geschiedenis, maar ook qua landschap en toeristische mogelijkheden. Binnen redelijke afstand heb je het rurale gebied met de beroemde wijngaarden in het noorden, de stranden aan de westkust en de bergen in het zuiden en oosten. Ook Spanje ligt op redelijk berijdbare afstand. Voor de toeristen die alles willen bekijken en meemaken, is het verstandig om geografisch een goede uitvalsbasis te kiezen.

Bijzondere steden

Bordeaux is over de hele wereld bekend om de wijnen die in de omgeving geproduceerd worden. Bordeaux is een stad met een zeer rijk verleden. Een stad om heerlijk in te verdwalen en te genieten van de aloude sfeer. Een deel van de stad, ‘Port de la Lune’, staat sinds 2007 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Qua temperatuur neemt Bordeaux een zeer bijzondere plaats in: Een bijzonder microklimaat zorgt er voor dat in de zomerperiode de dag- en nachttemperatuur weinig verschillen. Biarritz, badplaats in het uiterste zuidwesten van de Aquitaine, is beslist het bekijken waard. Al was het alleen maar om te kunnen genieten van de grote stranden in en om Biarritz. Biarritz is van oudsher de badplaats waar de mensen van adel komen om hun vakantie te vieren. Tegenwoordig noemen we dat de jetset. Deze reputatie heeft Biarritz de naam ‘La Reine des plages et la plage des Rois’ opgeleverd. vertaald: ‘De Koningin van de stranden en het strand der Koningen’ Périgueux, aan de rivier de ‘Isle’, is een stad met een lange en rijke geschiedenis. Dit kun je vooral herbeleven door de oude gebouwen te bekijken en de sfeer te proeven. Périgueux ligt in de Dordogne, in het noorden van de Aquitaine. Vergeet niet om het Romeins Amfitheater (Arènes Romaines) te bezoeken. Beslist de moeite waard!

De natuur

De natuur in Aquitaine kenmerkt zich door zeer grote verscheidenheid. Van onafzienbare witte zandstranden met duinen, tot het Baskenland met haar Pyreneeën en het glooiende en lieflijke landschap van de Lot-et-Garonne. Binnen de Aquitaine zijn maar liefst twee regionale natuurparken te vinden: ‘Parc Naturel Régional Périgord-Limousin’ en‘Parc Naturel Régional les Landes de Gascogne

Een bezoek waard

La Place des Quinconces in Bordeaux is het grootste plein van Frankrijk, en één van de grootste van Europa. De naam van het plein is ontleent aan de beplanting: De bomen staan allemaal in een quincunx-patroon (het patroon zoals de ‘5’ op een dobbelsteen). Op het plein staat het ‘Monument aux Girondins’ en bestaat uit een hoge zuil met aan weerszijden twee gigantische fonteinen en grote beeldenpartijen. Dit monument is een eerbetoon aan de gesneuvelde Girondijnen tijdens de Franse Revolutie. De wijngaarden die zich met name in het Noorden van de Aquitaine gevestigd hebben, zijn een fantastisch gezicht. Met name in de periode vlak voor de oogst. Breng eens een bezoek aan een wijngaard (Cave) om de verschillende wijnen te proeven. De gastheer/vrouw zal u graag te woord staan! Vergeet niet bij vertrek een doosje wijn te kopen voor later. Bezoek eens een kleine weekmarkt. Daar wordt altijd een keur van producten aangeboden door de lokale boeren. Zeer kleinschalig, uitstekende kwaliteit en niet duur!

Lokale lekkernijen en specialiteiten

Bordeaux is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met wijn. Vele prestigieuze en minder prestigieuze wijnen worden rondom Bordeaux gebotteld. Naast de bekende Bordeauxwijnen, vind je hier ook hele speciale (Dordogne)wijnen die zeker de moeite van het ontdekken waard zijn. Een voorbeeld hiervan is de Buzet. Meestal afkomstig van kleine wijngaarden, betaalbaar en van hele hoge kwaliteit. Foie Gras, ofwel ganse- of eendenlever, is een product waar de Franse keuken al vanouds erg trots op is. Aquitaine is met bijna 1000 ton per jaar de grootste leverancier van deze lekkernij. Gecombineerd met een zoete, witte wijn is dit de top van de Franse keuken. Magret de Canard is het meest malse deel van de eend. Samen met ‘Pommes de Terre a la Sarladaise’ (aardappelen met spekjes, gebakken in eendenvet) en een goede rode wijn is dit een ware traktatie! Pruneaux d’Agen (Pruimen uit Agen): U heb ze in Nederland vast wel eens in de winkel zien liggen. In feite worden de pruimen verspreid over de hele Aquitaine en het naburige Midi Pyrenees gekweekt, maar aangezien ze allemaal gedistribueerd worden vanuit Agen, is het product daarnaar vernoemd. In Agen kunt u in de nazomer getuige zijn van het grote pruimenfeest: Een waar festijn!

Conclusie

De Aquitaine is een veelzijdig gebied voor ieder wat wils. Je kunt je concentreren op slechts één deel van het gebied, bijvoorbeeld alleen het strand of alleen de bergen, maar de Aquitaine leent zich er ook prima voor om te worden ontdekt door mensen die van een veelzijdige vakantie houden.