Naar Frankrijk

Naar Frankrijk
Naar Frankrijk reizen en daar verblijven is gemakkelijker geworden. Er zijn inmiddels, dankzij Europa, minder verschillen in regel- en wetgeving. Maar toch zijn er nog wel wat zaken waar je even op moet letten. Specifiek Frans, maar ook op Europees niveau. Het mag bekend zijn dat Frankrijk dezelfde tijdzone als Nederland heeft en dat je er gewoon met de euro kunt betalen. Maar voor heel veel andere praktische zaken is het belangrijk om je hierin even te verdiepen. Je weet maar nooit…

Reisdocumenten

Ondanks het feit dat er Europese verdragen zijn over vrij reizen, moet iedereen wel geldige reisdocumenten bij zich dragen. Dit betekent een paspoort of een identiteitskaart voor iedere volwassene én voor ieder kind. Vanaf 26 juni 2012 mogen kinderen niet meer bijgeschreven zijn in het paspoort van één van de ouders, maar moeten ze een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Ook voor je auto en caravan moet je alle papieren meenemen. In ieder geval het kentekenbewijs. Ondanks dat het niet verplicht is, wordt toch aangeraden om ook je groene kaart mee te nemen. In geval van nood heb je dan alle gegevens over je verzekering bij de hand! Als je meer wilt weten over autorijden in Frankrijk en de verkeersregels, verwijzen we je naar dit artikel.

Voltage en stekkers

Het voltage van 220/230 Volt is gelijk aan die van Nederland. Neem wel een verloopstekker mee (verkrijgbaar bij de ANWB), want de stopcontacten in Frankrijk hebben de aardpin aan de voorkant van de stekker, en niet aan de zijkant. Gewone ‘platte’ stekkers zonder aarde passen altijd.

Telefoon

Telefoneren vanuit Frankrijk naar Nederland: Eerst internationaal toegangsnummer (00), daarna landnummer van Nederland (31) en daarna het normale telefoonnummer zonder de eerste nul. Dus: 00-31-123456789 Telefoneren vanuit Nederland naar Frankrijk: Eerst internationaal toegangsnummer (00), daarna landnummer van Frankrijk (33) en daarna het normale telefoonnummer zonder de eerste nul. Dus: 00-33-123456789

Internet

Breedbandinternet is, met name in de stedelijke gebieden, op grote schaal beschikbaar. In de kleine dorpjes is het vaak behelpen met een hele trage verbinding of gewoon helemaal niks. Hotels en campings bieden vaak een WiFi verbinding aan. Mocht je toch een vaste verbinding nodig hebben, dan kun je terecht in één van de vele internetcafe’s (cybercafe’s) die je, wederom, vooral in de stedelijke gebieden zult vinden.

Mobiele telefonie en dataroaming

Het mobiele netwerk is in de stedelijke gebieden prima. 3G-verbindingen zijn daar inmiddels heel gewoon, terwijl binnenkort de eerste 4G-netwerken gerealiseerd worden in onder andere Marseille. Op het platteland heeft meestal de 3G-verbinding nog niet eens haar intrede gedaan. Maar mobiel bellen kan op de meeste plekken gewoon doorgaan, met hier en daar een uitval van signaal in bossen en in erg verlaten gebieden. Zet, voor je de grens overgaat, de dataroaming van je toestel uit. Dit voorkomt torenhoge rekeningen van je Nederlandse provider. Hiermee heb je dan geen internetverbinding meer. Mocht je toch even mail willen checken, kun je dataroaming even aanzetten, mail checken en dataroaming weer uitzetten. Tip uit eigen ervaring: Tijdens een wandeling in één van de Gorges, zoals de mooie Gorges du Verdon, moet je rekening houden met het feit dat je in dat soort diepe dalen géén verbinding hebt!

Je huisdier meenemen

Er zijn binnen Europa afspraken gemaakt over het niet-commercieel vervoeren van huisdieren. Dit geld dus als je gewoon je huisdier mee wilt nemen op vakantie. De volgende regels gelden voor honden, katten en fretten.
  • Ieder dier moet een Europees Dierenpaspoort hebben, verkrijgbaar bij de dierenarts
  • Sinds 3 juli 2011 is identificatie alleen toegestaan met een onderhuids ingebrachte chip. Een bestaande oor tatoeage kan blijven zitten, maar is niet meer geldig.
  • Ieder dier moet tenminste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Dit moet blijken uit de aantekeningen van de dierenarts in het dierenpaspoort.
  • Als je van plan bent om meer dan 5 dieren mee te nemen, val je onder ‘commercieel vervoer’. Er gelden dan andere regels!
Wil je andere huisdieren meenemen, zoals je konijn, je vogel of je vissen? Daar zijn geen regels voor. Deze kun je dus gewoon meenemen.

Rookverbod

Roken is niet toegestaan in alle openbare ruimtes zoals bars, cafe’s, restaurants, discotheken, hotels en in het openbaar vervoer. Meestal ook op het perron van stations is een rookverbod van kracht. Voor de verstokte roker zijn hier wel zogenaamde rookpalen te vinden. Een aantal vierkante meters waar je wél mag roken. Met name in de kleine bars en dorpscafés zijn ze niet blij met het rookverbod. Daar worden de regels dan ook met handen en voeten gebroken. De plaatselijke gendarmerie controleert niet in deze dorpskroegen. Uit eigen ervaring: Leg gewoon je pakje sigaretten op de bar, en de eigenaar geeft je dan met een vette knipoog een asbak, ten teken dat je gewoon kunt roken. Als er veel onbekenden zijn, of als er mensen zitten te eten, wordt er soms even (erg subtiel) geschreeuwd of er iemand bezwaar tegen heeft dat DEZE (nadrukkelijk wijzend op JOU) bezoeker een sigaret rookt. Zo zijn ze dan ook wel weer…

Kraanwater

Kraanwater kun je in de meeste gevallen gewoon drinken, hoewel de Fransen zelf de voorkeur geven aan (bron)water uit de fles. Het kraanwater smaakt ook anders dan in Nederland.

Alarmnummers

Het Europese alarmnummer wat we in Nederland kennen, is ook van kracht in Frankrijk: 112. Het maakt niet uit of je met een vaste telefoon of een Nederlandse mobiel belt. Wil je meer specifieke hulp?
  • Brandweer    18
  • Politie            17
  • Ambulance    15
Voor meer informatie over hoe te handelen in noodgevallen, verwijzen we je naar dit artikel.

Geldzaken

Lang leve Europa! Je hoeft geen geld te wisselen, want ook in Frankrijk kun je met de Euro betalen. Het enige verschil met Nederland is het feit dat de bedragen niet afgerond worden. Er wordt dus nog steeds met munten van 1 en 2 eurocenten betaald. Met je Nederlandse bankpas kun je nagenoeg overal in Frankrijk betalen. Informeer voor de zekerheid wel even bij je bank of je de juiste pas hebt, en of deze voor het buitenland geactiveerd is. Tegenwoordig zijn de meeste banken hier uit beveiligingsoverweging erg actief mee. Zonder tegenbericht is je pas niet geactiveerd voor gebruik in het buitenland. Creditcards worden uiteraard overal geaccepteerd, en de beschikbaarheid van geldautomaten is gelijk aan Nederland. Let op: Ook al is je gewone bankpas voor het buitenland geschikt en geactiveerd, je kunt hiermee niet de Tolwegen betalen. Hiervoor moet je een creditcard hebben, of gewoon contant betalen. Meer informatie over de tolwegen in Frankrijk vind je hier.