Praktische informatie

Praktische informatie
Praktische info, tips en achtergrondinformatie. Inclusief info over vervoer naar Frankrijk, tolwegen, verkeersregels en wat te doen bij noodgevallen.

Flora & Fauna in Frankrijk

Frankrijk kent een voor Europese begrippen bijzonder rijke flora en fauna. Door de omvang van het land, de verschillende landschappen en de diverse klimaten komen er in het land veel verschillende soorten vegetatie voor en leven er veel inheemse diersoorten.

Het klimaat in Frankrijk

Door de omvang van het land, de geografie en de enorme hoogteverschillen kent Frankrijk diverse klimaten. In de bergketens (met name de Alpen) heerst er een hooggebergteklimaat, het zuidelijke gebied aan de Middellandse zee kent een Mediterraan klimaat en voor de rest van het land geldt een gematigd zeeklimaat. Daarnaast kent Frankrijk nog vele microklimaten, welke veelal hun oorzaak vinden in de grote hoogteverschillen die het land kent.

De Franse cultuur

De Franse- en Nederlandse cultuur verschillen aanzienlijk van elkaar. Een beetje kennis en begrip van Franse gewoontes en gebruiken kan erg handig zijn bij een bezoek aan Frankrijk. De Fransen zijn erg trots op de culturele aspecten van hun samenleving, welke veelal hun oorsprong vinden in de rijke historie van het land. Voorbeelden zijn o.a. de bouwkunst, de taal en natuurlijk de Franse keuken.

De geografie van Frankrijk

Frankrijk is met bijna 544.000 km2 het op twee na grootste land van Europa. Het heeft een kustlijn van 3.500 kilometer en grenst aan maar liefst 8 andere landen. Frankrijk heeft als gevolg van de enorme hoogteverschillen die het land kent, vele rivieren en een erg gevarieerd landschap.

Bestuurlijke- en politieke indeling van Frankrijk

Door de omvang van het land is de bestuurlijke- en politieke indeling van Frankrijk ondergebracht in maar liefst 6 hiërarchische lagen. Van boven naar onder zijn dit achtereenvolgens de nationale regering, dan de administratieve regio’s, de departementen, de arrondissementen, de kantons en als laatste de gemeentes.

Overzicht van de Franse regio’s en departementen

Overzicht van alle Franse regio's (27) en bijbehorende departementen (101).

Het toerisme in Frankrijk

Wist je dat Frankrijk de belangrijkste vakantiebestemming ter wereld is? Hierdoor is het toerisme een belangrijke industrie voor het land. Met een jaarlijkse omzet van richting de 120 miljard euro, vormt het ruim 6% van het Bruto Nationaal Product.

De Franse economie

De Franse economie behoort tot de grotere economieën van de wereld. Binnen Europa is het de derde economie, na Duitsland en Engeland. De belangrijkste handelspartners zijn Duitsland, Engeland, België en Spanje. Landbouw en veeteelt zijn erg belangrijk, als mede de productie van wijn. Ook zijn de machinebouw, auto-industrie, chemie en voedselindustrie erg belangrijk voor Frankrijk.

De Franse bevolking

Door de grootte van het land is de Franse bevolkingsopbouw erg gevarieerd en verschilt nogal van die van Nederland. Frankrijk heeft ruim 65 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 75% in de stedelijke gebieden woont. De bevolkingsdichtheid op het platteland is dan ook erg laag. Frankrijk kent ook een relatief hoog aantal immigranten, ongeveer 14 miljoen inwoners zijn niet van Franse afkomst. Wat geloof betreft is het merendeel van de bevolking Katholiek, al neem de belangstelling voor godsdienst in ruime zin wel duidelijk af.

Praktische informatie

Praktische info, tips en achtergrondinformatie. Inclusief zaken zoals vervoer naar Frankrijk, tolwegen, verkeersregels en wat te doen bij noodgevallen.